Anja Buys

Emoties en angsten van adoptiekinderen staan centraal

De Oldebroekse Anja Buys heeft twee romans op haar naam staan. In 2019 verscheen haar debuut Het Moeder Mysterie waarin Anne worstelt met haar gevoelens als ze zwanger wordt. 

Zal ze wel geschikt zijn voor het moederschap en niet net als haar eigen moeder niet willen of kunnen zorgen voor haar kindje?

‘Oermythe, een schokkend familiegeheim’ gaat over de spannende zoektocht van de geadopteerde Anne naar haar biologische moeder. “Hoewel mijn tweede boek ook over Anne gaat, is het absoluut te lezen als een opzichzelfstaand verhaal”, vertelt de schrijfster. “Oermythe is spannender en meer fictie dan Het Moeder Mysterie.” Beide boeken zijn gebaseerd op de meer dan 30 jaar ervaring van de schrijfster als verpleegkundige op de afdeling verloskunde. “Ik heb van dichtbij de worsteling van adoptiekinderen meegemaakt. Zeker als je zelf in verwachting bent, roept het vragen op naar waar je vandaan komt. Bij een intake wordt er immers geïnformeerd naar de familiegeschiedenis. Er worden vragen gesteld waarop geadopteerden vaak het antwoord niet weten. Uiteindelijk wil ieder mens weten uit wie hij voorgekomen is. Als je dat niet weet, raak je emotioneel aan het wankelen. Dat begint vaak tijdens de puberteit, maar soms ook op volwassen leeftijd.” Na het verschijnen van het Moeder Mysterie kreeg Anja veel positieve reacties, maar ook de vraag van enthousiaste lezers of er een vervolg zou komen. “In eerste instantie dacht ik: ‘Nee, dat ga ik niet doen. Ik ben toe aan een nieuw onderwerp. Maar gaandeweg borrelden er zoveel verrassende ideeën op, dat ik er zelf helemaal blij van werd. Het boek is hierdoor echt anders geworden dan mijn debuut. Emoties en angsten van adoptiekinderen staan centraal, maar ook hoe een zoektocht gruwelijk uit de hand kan lopen. Anne komt zelfs in het criminele circuit terecht ….. Meer verklap ik niet.”