Keramiekfietsroute

De kunst is ook te koop

Op 31 juli en 1 augustus zal een keramiekfietsroute door Elburg, Oldebroek en ‘t Harde plaatsvinden. Frida Hengeveld, keramiste met een atelier in de binnenstad van Elburg, vertelt.

“Samen met mijn schoondochter, Josje Berends, werk ik in atelier De Potker. Ik maak onder andere geometrische objecten in natuurlijke maten. Daarbij gebruik ik een speciale stooktechniek door zeewier, hooi en bananenschillen in de oven bij te voegen, wat zorgt voor een natuurlijk en uniek effect.  Josje maakt gebruiksvoorwerpen, zoals schalen of kannen met een Scandinavisch motief.  Met een netwerk van keramisten uit Elburg en omgeving hebben we de fietsroute georganiseerd. Omdat keramiek vaak het ondergeschoven kindje is van kunst, besloten we dat het heel specifiek een keramiekfietsroute zou worden en niet een kunstfietsroute. Met meer dan zes verschillende keramisten laten we een heel divers beeld van keramiek zien. Agnes Groot Koerkamp boetseert bijvoorbeeld portretten, en Didy Kanis maakt beelden. De een glazuurt de keramieken op een klassieke manier, anderen gebruiken hier speciale technieken voor. Zoals Ingeborg, die met zoutglazuur werkt, wat zorgt voor een natuurlijke structuur en kleur.”

De route is gratis op te halen bij brasserie Aan de Gracht in Elburg, waar ook het werk van keramiste Corrie Vos en haar cliënten met een verstandelijke beperking te bezichtigen zijn. Tijdens de fietsroute ligt de focus op het bezichtigen van de kunstwerken, aangevuld met demonstraties; in atelier De Potker zal een demonstratie van een draaitafel zijn en in de tuin van Agnes is te zien hoe een kunstenaar Agnes’ werk beschildert met alternatieve Delfts blauwe patronen. “We hopen dat mensen zullen zien hoe mooi en divers keramiek is. De kunst is ook te koop: op elk punt zijn, naast de grote kunstwerken, ook goedkopere keramieken te zien, die ideaal zijn als cadeau of souvenir.”