De Wezepsche Heide door de ogen van Dick en Freek
Natuurliefhebbers en tweelingbroers Dick en Freek van de Graaf uit Wezep hebben ieder een eigen kijk op en band met de Wezepsche Heide. Beiden werken bij de gemeente Dronten als respectievelijk Toezichthouder Groen en Boomverzorger. Dick is in zijn vrije tijd ook IVN-gids en wordt bij rondleidingen van grote groepen vaak geassisteerd door Freek. Freek is trainer en lid van AV de Gemzen.
Actief
“Op maandagavond trainen we hier met onze loopgroep, maar privé vind ik het ook heerlijk om hier te hardlopen”, vertelt Freek. “Je kan in dit gebied, dat 260 hectare groot is, prachtig rondes maken van vlak tot flink heuvelachtig. Het afwisselende landschap -bos, hei, rulle zandpaden- is perfect voor intervaltraining. Als ik voor de halve marathon train, dan loop ik ook wel door naar Heerde, Hattem of de Renderklippen. Het liefst loop ik in de natuur.” Hij onderbreekt zich zelf: “Hoor je dat tikkende geluid? Omdat het nu warm is, knappen de zaadjes van dennenappels open.” Om te vervolgen: “De Wezepsche Heide is ook een geweldig gebied om te mountainbiken. Onderweg zie ik wel eens een ree of edelhert, soms een wild zwijn. Er grazen hier ook Schotse Hooglanders, die houden de hei schoon. Houd altijd afstand, want het blijven wilde dieren. Verder huist de groene specht hier graag.” Dick valt bij: “Iets verderop op de hei zie je vaak grote bulten; dat zijn mierenhopen van de rode bosmier. De rode bosmier wordt graag gegeten door de groene specht.”
Recreatief
Dick geeft onder andere rondleidingen op de hei voor Milieu- en Natuurvereniging Groentje en voor het IVN. “Soms doe ik ook rondleidingen op verzoek van Jan Hop, die hier terreinbeheerder is. De Wezepsche Heide is waterwingebied en eigendom van Vitens. De waterwingeschiedenis begint in circa 1860. Er waren destijds regelmatig uitbraken van cholera in Kampen. Er werd ontdekt dat er een samenhang was tussen deze ziekte en de kwaliteit van het drinkwater. Gemeenteraadslid Jan Boele drong aan om in dit gebied bronnen aan te boren. Tot op vandaag de dag komt hier ons drinkwater èn dat van Kampen vandaan. Als ik rondleidingen geef, vertel ik altijd een stukje geschiedenis; verder laat ik een breed scala zien, horen, ruiken, proeven en voelen. Het is een prachtig gebied, waar nog rust en ruimte is. De zonsopkomsten en zonsondergangen zijn hier bijvoorbeeld echt fantastisch. En zie je die bosjes bomen bij elkaar? Dat zijn Amerikaanse eiken, die zijn op deze manier aangeplant met het idee dat er natuurlijke verspreiding zou plaats vinden. Dat is gelukkig niet gelukt, want het is een exoot, die hier niet thuishoort. In de omheiningen van de Wezepsche Heide worden nu inheemse planten en bomen geplaatst. Over een jaar of 20, 30 zijn die zo groot dat ze zaden, noten en vruchten krijgen. Het moet een toekomstbestendig, gevarieerd bos worden.”
Midwinterhoorn
Wie tussen Advent en Driekoningen op de Wezepsche Heide gaat wandelen, kan verrast worden door mystieke, sonore klanken. “In aanloop naar kerst blazen wij de midwinterhoorn, een bijzondere traditie, die we graag in stand helpen houden”, vertelt Freek. “Bij ideale weersomstandigheden, dat wil zeggen vriezend weer en weinig tot geen wind, dragen de klanken van de midwinterhoorn wel acht kilometer ver.” Dick: “We kondigen niet van te voren aan wanneer en waar we gaan blazen. Dat kan in een weekend zijn of doordeweeks; op de Wezepsche Heide of elders in de gemeente Oldebroek. Bijvoorbeeld op Landgoed IJsselviedt.”
Info voor wandelingen: www.groentje-wezep.nl