Hanzesteden

Tijdens de middeleeuwen lagen machtige handelscentra in het oosten van Nederland. De handel in producten als zout, vis, granen, hout en pelzen, bracht welvaart en rijkdom aan deze Hanzesteden. En dat terwijl Rotterdam en Amsterdam in die tijd nog kleine dorpen waren. De rijke historie van de Hanzesteden heeft ervoor gezorgd dat elke Hanzestad ook nu nog zijn eigen charme heeft. Mooi versierde gevels van imposante koopmanshuizen, smalle straatjes, prachtige poorten en natuurlijk een haven. Je zult je ogen uitkijken in Hanzestad Elburg, Kampen, Zwolle, Harderwijk en Hasselt!

Vind hier meer informatie over de Hanzesteden

Op fietsafstand

De Hanzesteden Hattem, Elburg, Kampen en Zwolle liggen op fietsafstand van de gemeente Oldebroek. Gelegen tussen de Veluwse bossen en de rivier De IJssel vind je het schilderachtige Hattem met onder andere het Anton Pieckmuseum en Het Bakkerijmuseum. In het laatste weekend van de schoolvakanties in de zomer wordt de binnenstad van deze Hanzestad omgetoverd tot één grote rommelmarkt, die je zeker niet mag missen!

Via de middeleeuwse stadspoort loop je Hanzestad Elburg binnen. De pittoreske steegjes, haven met de prachtige botters bieden veel sfeer en gezelligheid. Bekijk ook eens de karakteristieke keitjesstoepen die zo kenmerkend voor deze Hanzestad zijn.

De grotere Hanzestad Zwolle is dynamisch en hip tegelijk met een rijke historie. Bezoek het Zwolse Balletjes huis en waan je in grootmoeders tijd, of ga op Herman Brood Experience. Varen door de grachten en daarna een bezoek aan de museum De Fundatie of de unieke boekenhandel ‘Waanders in de Broeren’, welke is gevestigd in een prachtige kerk.

In het bruisende Kampen vind je prachtige oude panden, poorten en kerken. De markante stadsbrug met de gouden wielen nodigt je uit de Hanzestad Kampen te bezoeken. Zo is er nog een sigarenfabriek (De Olifant) actief, net als een eeuwenoude smederij. Slenter heerlijk door de straten en ontdek de muurschilderingen (in ere herstelde reclames) op pakhuizen en gevels. En dan is het tijd voor een biertje van de laatst overgebleven Bierbrouwerij (De Wereld) uit Kampen bij Cafe de Stomme van Campen.

 

 

Elburg