Dorpskerk Oosterwolde

Kerkdorp

Vroeger heeft er een kerk gestaan in Kerkdorp: de Sint Nicolaaskerk. Na een blikseminslag en brand in 1844 is deze kerk niet meer herbouwd. Er waren nog wel materialen die hergebruikt konden worden.In 1845 is de kerk verplaatst naar Oosterwolde, met die restrictie, dat er ook een kerkje op het “Noordeinde” geplaatst zou worden.

Preekstoel

De preekstoel is meegekomen uit de Sint Nicolaaskerk die oorspronkelijk in Kerkdorp stond. Deze renaissance preekstoel is bewaard gebleven. Het is niet bekend wie de maker is. Geschat wordt dat hij uit 1630-1640 dateert. Het zit vol symboliek.

Het klankbord boven de preekstoel heeft 8 hoeken. Het getal 8 staat voor de eeuwigheid. Op de hoeken zitten gezichtjes; dit zijn mythologische (heidense) voorstellingen: de hemeldragers. Onder de rand van de preekstoel zitten zogenaamde de Hermeskoppen. Hermes is een wegwijzer. Het woord wordt verkondigd vanaf de preekstoel en de weg wordt gewezen. Tenslotte zijn er nog pilaren die mans- en vrouwspersonen uitbeelden : kariatide (vrouw) en atlant (man). Dit zijn de lastdragers.

Het rugschot heeft de vorm van een poort met pilaren. Dit zijn Korinthische zuilen met een triomfboog. De lessenaar heeft een slinger die terugwijst naar de Griekse en Romeinse stijl. Het symboliseert het teken van de overwinning: het Woord dat overwint.

 Statenbijbel

De kanselbijbel is een Statenbijbel. Met de synode van 1618-1619 werd besloten dat er een nieuwe Bijbelvertaling moest komen. De kosten werden betaald door de Nederlandse overheid, de Staten Generaal. De bijbel komt uit 1756 en is geschreven in het oude schrift, met prachtige gravures. De gravures waren een teken van luxe. De bijbel was ook zonder gravures te verkrijgen, dan was hij goedkoper.

 

 

Meer informatie: klik hier 

 

 

Korte video: klik hier

 

Lange video: klik hier

Praktische informatie

Contactgegevens

Dorpskerk Oosterwolde

Groote Woldweg 26

8097 RS  Oosterwolde

hervormdoosterwolde.nl

Delen