Dorpskerk / Sint Lambertuskerk

De Sint Lambertuskerk of Dorpskerk in Oldebroek is een rijksmonument. Het is een eenvoudige, maar stijlvolle dorpskerk. De bouwstijl is deels Romaans, deels half gotisch. De kerk is van oorsprong een zogenaamde “hallenkerk”, een rechthoekig gebouw geweest. Van dit oude gedeelte zijn de toren (14e eeuw) en het koor (15e eeuw) nog als zodanig herkenbaar. Het oude middenschip van de kerk was iets uitgebouwd. Uit alles blijkt dat we te maken hebben met een voor-reformatorisch kerkgebouw, met fraaie ramen, muurbeschilderingen en verschillende bij-altaren. In het middenschip van de kerk stonden 6 vierkante pilaren, ter ondersteuning van het dak, met daarnaast zijgangen. De preekstoel stond aan de zuidzijde van het middenschip.

Door de Rooms-katholieke geestelijkheid is de kerk gewijd aan de heilige en martelaar St. Lambertus. Deze geestelijke, die in de 7e eeuw was geboren, is in zijn geboorteplaats Maastricht 40 jaar bisschop geweest. Nadat Lambertus is vermoord, werd hij heilig verklaard. De oude R.K. kerk heeft als gedenkdag van St. Lambertus 17 september aangehouden. Het gilde van wolwevers in Oldebroek heeft St. Lambertus als hun schutspatroon aangenomen. De traditionele Schapenmarkt in Oldebroek wordt daarom elk jaar op de woensdag voorafgaande aan 17 september gehouden.

De toren dateert uit de 14e eeuw. Het torenportaal heeft een koepelvormig gewelf van rode baksteen. Helaas zijn deze gewelven bij de restauratie op advies van Monumentenzorg wit gekalkt. Bij de grote onderhoudsbeurt in 1996 is deze bekalking er weer afgehaald, evenals van de gewelven van de naast liggende “paardenstal” en voormalige kerkeraadskamer. Bij de aanvang van de kerkdiensten, overlijden en begrafenissen wordt de klok geluid. De eerste klok is in 1635 geplaatst. Op last van de bezetters moest deze klok in 1943 worden afgestaan om als oorlogstuig te worden gebruikt. Op 14 november 1947 is een nieuwe, de huidige klok geplaatst. De klok heeft een gewicht van 1350 kg. Het open gedeelte boven in de toren deed vroeger dienst als uitkijkpost. Bij een dreigende overstroming werd hierin de stormlantaarn gehangen om de mensen te waarschuwen voor het naderende water. De gewelven aan weerszijden van de toren hebben in de oorlogstijd dienst gedaan als schuilplaats voor Joden, piloten en onderduikers.

Meer informatie:

www.hervormdoldebroek.nl/over-de-kerk/st-lambertus-kerk/

Video:

https://www.youtube.com/watch?v=qcMsCIqQzSc


Praktische informatie

Contactgegevens

Dorpskerk / Sint Lambertuskerk

Hervormde gemeente Oldebroek

Zuiderzeestraatweg 106

8096 CC Oldebroek

www.hervormdoldebroek.nl

 

Delen