Dorpskerk Wezep
Toen Wezep nog maar een buurtschap was, moesten de inwoners naar Hattem of Heerde lopen om een kerkdienst te kunnen bezoeken. Met de groei van de bevolking groeide ook de behoefte aan een eigen kerk. Bij Koninklijk besluit van koning Willem III is in 1862 de zelfstandige Hervormde gemeente Wezep erkend.
De nieuwe gemeente mocht een kerk en pastorij stichten, een kerkenraad benoemen en een predikant beroepen. Naast de predikant werd er ook een koster benoemd, die daarnaast hoofdonderwijzer in Wezep was. Bovendien fungeerde hij ook als voorzanger en moest hij het uurwerk opwinden en de olielampen aansteken.
De eerste steen van de kerk is gelegd door mr. C.J.R Nobel. Hij was burgemeester van Oldebroek en woonde op het nabijgelegen Landgoed IJsselvliedt. Het avondmaalstel en het doopbekken van de kerk zijn geschonken door mevrouw Nobel. De latere bewoners van IJsselvliedt, de familie Van Limburg Stirum, hadden zelfs een eigen bank in de kerk.
Eén van de predikanten van de Dorpskerk was dominee J.C. Terlouw. Hij was de vader van Jan Terlouw, de bekende schrijver en politicus. Hij schreef onder andere het boek Oorlogswinter, dat deels is gebaseerd op zijn eigen ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Wezep.