Verdwenen Kerk Kerkdorp
De plaatsnaam Kerkdorp roept al snel de gedachte boven dat hier een kerk te vinden is. Maar wie daar naar op zoek gaat vindt die kerk niet. Of beter gezegd: niet meer. Want in Kerkdorp heeft ooit wel een kerk gestaan: de Sint Nicolaas kerk. Aan deze kerk ontleent Kerkdorp haar naam. De Sint Nicolaaskerk uit de 14e eeuw heeft tot 1845 een prominente plaats in Kerkdorp ingenomen.
Omdat SintNicolaas van Mira oorspronkelijk de beschermheilige was van de zeelieden en de vissers en ook wel van de handel, heeft men in heel veel havensteden en ook in de Hanzesteden kerken gebouwd die de naam kregen Sint Nicolaaskerk. Elburg bijvoorbeeld heeft ook een Sint Nicolaaskerk en de Bovenkerk in Kampen draagt ook de naam Sint Nicolaaskerk.
Wie wat verder in de geschiedenis van de Sint Nicolaaskerk duikt zal ontdekken dat het heel ver terug gaat. Er is nog een gedeelte van een offersteen uit de Germaanse tijd terug gevonden en dan zijn we rond het begin van onze jaartelling. Gaandeweg groeide de kerk en rond het jaar 800 werd het gebied gekerstend en ontstond er een houten kapel met een rieten kap.Dit kapelletje werd steeds meer uitgebreid, tot in het jaar 1300 er een Romaans kapelletje is gebouwd.
Rond 1420 behoorde Oosterwolde tot het Abdijklooster van Werden en toen werd voor het kapelletje dat te klein was geworden een grotere kerk gebouwd: de Sint Nicolaaskerk. Deze kerk heeft door de jaren heen heel wat keren te lijden gehad onder overstromingen van de Zuiderzee. Uiteindelijk heeft blikseminslag met een brand als gevolg in 1844 er toe geleid dat de Sint Nicolaaskerk niet meer herbouwd is in Kerkdorp, maar verplaatst is naar de Zandweg. Daar groeide de bebouwing en de bevolking meer en meer en ontstond tenslotte het huidige Oosterwolde.Het orgel uit de voormalige Sint Nicolaaskerk werd in de nieuw gebouwde Dorpskerk geplaatst.
Bij Koninklijk Besluit werd in 1845 vastgelegd dat er naast een kerk in Oosterwolde ook een kerk in Noordeinde moest komen. De boerderijkerk die toen in Noordeinde werd gebouwd is daar nog steeds in gebruik bij de plaatselijke Hervormde Gemeente.