Vrije Evangelische Gemeente

De Vrije Evangelische Gemeente in Oldebroek heeft een lange en roerige ontstaansgeschiedenis.

In 1870 werd dominee Bähler Hervormd predikant te Oosterwolde. Veel mensen die zich niet konden vinden in het strenge calvinisme van de Hervormde kerk waren vatbaar voor de troostende boodschap, waarop dominee Bähler vanaf 1876 de nadruk legde: het gaat niet om bekering tot de belijdenisgeschriften, maar om bekering van het hart tot de Here Jezus Christus. Zij kwamen tot persoonlijk geloof en begonnen hun leven te wijden aan Jezus Christus. Maar de prediking van ‘het evangelie van genade en de verlossing door Zijn bloed’ kreeg veel tegenstand. Dominee Bähler en zijn ‘volgelingen’ werden vaak bedreigd en verkeerden soms in levensgevaar.

In 1880 werd de vereniging ‘Luctor et Emergo’ gesticht. Men hield bidstonden en zondagsschool, offerde voor de zending en stichtte een jongensvereniging, een meisjesvereniging en een zangvereniging. Daarvoor was een eigen gebouwtje nodig, dat in 1893 werd ingewijd. Voor catechisatie, belijdenis en doop gingen de leden nog naar de Hervormde kerk en naast de eigen diensten werden vaak nog diensten in de Hervormde kerk bezocht. Omdat men steeds verder van de Hervormde kerk af groeide, werd uiteindelijk besloten om de kinderen in het eigen gebouw te laten dopen door eigen voorgangers. Hierdoor kwam men buiten de Hervormde kerk te staan.

Een deel van de leden zocht vervolgens steeds meer contact met andere vrije groepen en de ‘Bond van Vrije Evangelische Gemeenten in Nederland’. Een ander deel van de leden was echter bang dat men dan te veel van het eigene zou moeten opgeven. Dit zorgde voor spanning en leidde tot een splitsing. Naast ‘Luctor et Emergo’ is in 1930 de Vrije Evangelische Gemeente Oldebroek gesticht. De eerste ambtsdragers werden bevestigd en in 1931 kwam er een eigen voorganger: dominee Waardenburg.

Vanaf 1930 werden de diensten van de Vrije Evangelische Gemeente gehouden op de grote deel van de boerderij van de familie Fikse. Deze ruimte bleek al snel te klein. Gelukkig kon men toen voor de bijeenkomsten (weer) terecht in het gebouw van ‘Luctor et Emergo’ aan de Mheneweg. Dit was een tijdelijke oplossing: de leden van de VEG besloten een eigen kerk te bouwen. Ds. Waardenburg legde op 24 augustus 1931 de eerste steen en op 3 december van datzelfde jaar werd de kerk met 360 à 400 zitplaatsen in gebruik genomen. In de loop der jaren is de kerk diverse keren uitgebreid.

 

Meer informatie: klik hier 

Praktische informatie

Contactgegevens

Vrije Evangelische Gemeente Oldebroek

Zuiderzeestraatweg 226

8096 CH  Oldebroek

www.vegoldebroek.nl

Delen