Lezing/Debat

Kijk-Avond Volkssterrenwacht Bussloo

Inclusief een pauze duurt de presentatie tot ongeveer 22.00 uur. Na de presentatie kan je bij helder weer met de telescoop de sterrenhemel bekijken.

Voor de aankomende vrijdagen staan de volgende onderwerpen op het programma:

23 febr.: 100 jaar Zeiss-Planetarium – gastspreker Romke Schievink. In 2023/2024 wordt ‘100 jaar Planetarium’ gevierd omdat een eeuw geleden de Duitse fabrikant Zeiss het eerste projectieplanetarium ontwikkelde. Romke Schievink is expert op het gebied van projectieplanetaria en heeft recent het unieke Model 1 uit het in 1976 verbrandde Haagse Planetarium gerestaureerd. In zijn presentatie laat hij zien hoe projectieplanetaria werken en wat met de huidige techniek allemaal mogelijk is om het publiek een natuurgetrouwe sterrenhemel voor te schotelen.

1 maart: Georges Lemaître en de Big Bang. De Belgische priesterastronoom Georges Lemaître wordt gezien als de geestelijke vader van de oerknaltheorie. Wie was hij en hoe ontstond zijn beeld over het uitdijende heelal? Gisela Reefman geeft een overzicht van het werk van deze bijzondere wetenschapper en de fascinerende theorie van de Big Bang.
Voor deze lezing is enige voorkennis gewenst.

8 maart Kometen: IJsballen in ons zonnestelsel. Om onze Zon bewegen zich niet alleen acht planeten maar ook talrijke veel kleinere objecten. Het meest onvoorspelbare hiervan zijn de kometen die soms plots als ‘staartsterren’ aan de hemel zichtbaar worden. Wat zijn dit voor een objecten en wat vertellen ze ons over het ontstaan van ons zonnestelsel? Ga met Jaap van ’t Leven op ontdekkingstocht naar de ijsballen in ons zonnestelsel. Misschien kan er bij helder weer zelfs wel één waargenomen worden….

15 en 16 maart Landelijke Sterrenkijkdagen 2024 – toegang gratis. Op de Volkssterrenwacht Bussloo worden beide avonden (vanaf 19.30 uur) enkele korte voordrachten over de actuele sterrenhemel verzorgd. En bij helder weer staan de telescopen klaar om o.a. de Maan, Jupiter en de Orionnevel te bewonderen. 

22 maart: Het astrolabium – gastspreker Hendrik Hollander. Het astrolabium is een meetinstrument dat een schat aan informatie geeft over de stand van de Zon en de sterren. Al in oude culturen werd dit instrument gebruikt. Hoe werkt het en waar wordt hij voor gebruikt? Hendrik Hollander ontwerpt en bouwt al jaren prachtige zonnewijzers en astrolabia en neemt het publiek mee in de geschiedenis van dit bijzondere instrument. Voor deze lezing is enige voorkennis gewenst.

29 maart: Regelmatig lees je in de (social-) media over nieuwe sterrenkundige ontdekkingen of actuele ontwikkelingen in de ruimtevaart. Vaak zijn die onderwerpen te klein voor een avondvullend programma. Alex Scholten heeft een verzameling gemaakt van diverse actuele ontwikkelingen uit het afgelopen half jaar en blikt vooruit naar de komende maanden.

 De presentaties zijn ook via de livestream te volgen: Volkssterrenwacht Bussloo op Youtube

Kijk-Avond Volkssterrenwacht Bussloo