Landgoed IJsselvliedt

Zo’n 300 jaar geschiedenis

Landgoed IJsselvliedt is zo’n 240 hectare groot, waarvan 60 ha bos is. Het omvat het grote huis, een koetshuis, een bestuurderswoning, een oranjerie, diverse boerderijen, een binnentuin, een arboretum, pinetum en een sterrenbos.

Ook de markante duiventil aan de overkant van de Zuiderzeestraatweg behoort tot het landgoed. Al het terrein, met uitzondering van het grote huis en de binnentuin, is opengesteld voor publiek.

Historie

De geschiedenis van Landgoed IJsselvliedt gaat zo’n 300 jaar terug. Het grote huis werd in opdracht van Richard Andreas Ludophi Nobel gebouwd, naar alle waarschijnlijkheid in 1824. Na de familie Nobel werd IJsselvliedt bewoond door de familie van Pallandt. Zij lieten het landgoed na aan hun neef, graaf van Limburg Stirum, die er samen met zijn vrouw, jonkvrouw Catharina Maria Rolina van Sminia woonde. Ze hadden geen kinderen. Graaf van Limburg Stirum en zijn vrouw liggen begraven op het landgoed. Het mausoleum is te vinden aan het eind van de IJsselvliedtlaan met ernaast een grafzerk van de familie Nobel. In zijn testament bepaalde de graaf dat het landgoed en het huis in handen moest komen van een stichting; de belangrijkste taken waren het behoud van het landgoed voor de toekomst en het geven van een sociale invulling aan het gebruik ervan. Het landgoed wordt tot op de dag van vandaag beheerd door het bestuur van Stichting IJsselvliedt.

Hotel IJsselvliedt, gevestigd in het grote huis, biedt volledig verzorgde vakanties voor mensen met lichamelijke of sociale beperkingen. De gasten kunnen gebruik maken van de binnentuin en de Oranjerie en van de schoonheidssalon, die in het voorste gedeelte van het Koetshuis is gevestigd.