Museum

Anton Pieck Museum

“Je bent een hand met daaraan een potlood dat een tekening maakt”

Anton Pieck, wie kent hem niet. Zijn naam is synoniem aan nostalgische Nederlandse sfeer en gezelligheid. Bij Anton Pieck denk je gelijk aan romantiek, aan sprookjes en de Efteling. Maar Anton Pieck was niet alleen dat vleugje kneuterigheid waar jij ook naar verlangt. Anton Pieck was veel meer.

Anton Pieck was misschien wel de meest productieve, veelzijdige, kunstenaar, graficus, kalenderillustrator, boekillustrator en Sprookjesbos-ontwerper die Nederland in de 20ste eeuw heeft gekend.

In de overzichtstentoonstelling van het Anton Pieck Museum krijg je een verdiepende en leerzame kijk in het werk en leven van Anton Pieck. Het museum toont een uitgebreide collectie van zijn oeuvre, geeft leerzame kijk in het werk en geeft uitleg over de verschillende technieken die hij beheerste. Ben je meer geïnteresseerd in één van de disciplines? Dan is er de bijna eindeloze digitale beeldbank waarin vrijwel al zijn werk is te bewonderen.

Het museum is goed toegankelijk voor jong en oud, goed ter been of minder mobiel.

Soms in opdracht en maar vaak voor ontspanning maakte Anton Pieck ruim 100 olieverfschilderijen. Het museum heeft, dankzij de medewerking van particuliere eigenaren, voor 2024, een tentoonstelling van louter schilderijen kunnen maken. Sommige exemplaren zijn nooit eerder aan het grote publiek getoond.

De Efteling leent in 2024 het de ontwerptekeningen en attributen van het sprookje “de Wolf en de zeven geitjes” uit aan het Anton Pieckmuseum. Het is een boeiende tentoonstelling geworden voor jong en oud. De tekeningen laten zien dat het voor Pieck een pittige zoektocht was die leidde naar een warme huiselijk sfeer. Alles gezien? Kruip dan in de huid van het slimste geitje en maak een hilarische selfie.

De gast-exposant is dit jaar Marius van Dokkum met zijn hilarische tekeningen uit de kinderboeken serie Opa Jan. Opa Jan is een slimme maar chaotische man die heel veel huisdieren heeft. In de expositieruimte kun je ook zelf tekenen. Probeer jij eens net als Opa Jan een janboel te tekenen. Misschien wil jouw opa wel het model zijn. 

Anton Pieck Museum

Praktische informatie

Contactgegevens

  • Visit Veluwe
  • Pim Nouwens
  • p.nouwens@rbtkan.nl
  • +31481366250
  • Dorpsstraat 14
  • 6660 AD Elst

Contact

Delen