Museum

Nederlands Pluimveemuseum

In Barneveld staat het Nederlands Pluimveemuseum. Een uniek museum waar de boeiende geschiedenis van kip en ei op eigentijdse wijze in beeld wordt gebracht. Wij laten zien hoe de pluimveehouderij zich heeft ontwikkeld van traditionele, kleine kippenhokjes tot moderne, diervriendelijke huisvestingsvormen. Bekijk de antieke broedmachines, waarvan er één nog in bedrijf is en volg een kuikentje als het uit het ei komt. De donzige kuikentjes mogen nog vastgehouden worden ook!

Het Pluimveemuseum heeft nog een traditioneel veilinglokaal met een interieur uit ± 1930. Hier worden eieren en artikelen uit de museumwinkel geveild. Doe mee aan een veiling en koop een doosje eieren, een flesje advocaat of een leuk aandenken, door met een druk op de knop zelf de authentieke veilingklok op het juiste moment stil te zetten.

Hoendertuin en speeltuin
Bewonder in de uitgestrekte hoendertuin de meer dan 20 oud-Hollandse hoenderrassen met hun fraaie en gevarieerde kleuren. Uiteraard ontbreekt de wereldberoemde Barnevelder niet in de verzameling kippen. Naast de hoendertuin is voor de kleintjes een mooie speeltuin aangelegd met leuke “kiptoestellen”.

Voor jong en oud
Het Pluimveemuseum is fascinerend voor jong en oud. Speciaal voor de jeugd zijn speurbrieven met vragen gemaakt. Een speurtocht door het museum aan de hand van de speurbrief maakt het bezoek voor jonge bezoekers extra leuk en spannend.

Koffiekamer en museumwinkel
Dorst of trek gekregen? In de koffiekamer kan je terecht om even gezellig na te praten onder het genot van een kopje koffie, thee of een glaasje fris. Neem er een koek of tosti en uiteraard kippensoep bij. Sluit je bezoek af in de museumwinkel, waar je leuke en nuttige artikelen vindt om als aandenken of cadeautje mee te nemen. Alles natuurlijk met kip en ei als thema.

Toegankelijkheid
Het Nederlands Pluimveemuseum is zeer ruim opgezet. Zowel het museum als de hoendertuin zijn prima toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Nederlands Pluimveemuseum

Praktische informatie

Contactgegevens

  • Visit Veluwe
  • Pim Nouwens
  • p.nouwens@rbtkan.nl
  • +31481366250
  • Dorpsstraat 14
  • 6660 AD Elst

Contact

Delen