Kootwijkerzand is het grootste stuifzandgebied van West-Europa. Het gebied ontstond in de middeleeuwen toen het bos op grote schaal werd gekapt om houtskool te produceren. Hierdoor kwam de zandbodem bloot te liggen en begon het verstuiven. Inmiddels heeft ‘het zand’ bijna 1000 jaar vrij spel in het Kootwijkerzand en is het veranderd in een uniek natuurreservaat van 700 hectare.
De Sahara van Nederland
‘Het lijkt wel een woestijn’ zeggen veel bezoekers als zij voor het eerst Kootwijkerzand bezoeken. En daarin hebben ze eigenlijk best wel gelijk. Op een hete zomerdag kan de temperatuur namelijk tot 60 graden oplopen, terwijl het kwik ’s nachts tot onder het vriespunt daalt. Mede door deze ‘harde’ omstandigheden heeft de zandvlakte unieke flora en fauna. Zo groeit een aantal planten als enige plek (en volgens sommigen zelf wereldwijd) alleen op het Kootwijkerzand.
Aan de rand van het natuurgebied staat een 14 meter hoge uitkijktoren genaamd de Zandloper. Vanaf de toren heb je een kilometers ver uitzicht over Kootwijkerzand en de omliggende (heide)landschappen. Het is een perfect startpunt voor jouw wandeling of ruitertocht. Volg vanaf de uitkijktoren de oranje bordjes en loop het Boswachterspad Kootwijk.