Ga de Wezepsche Heide ontdekken!

Ga de Wezepsche Heide ontdekken! Dit uitgestrekte natuurgebied is ontstaan in de ijstijd en biedt prachtige Veluwse wandel- en fiets routes. Vlak bij het station in Wezep vind je de ingang waar veel routes beginnen. Via kronkelende paden door oude Veluwse bossen, kom je op een sprookjesachtig glooiend heidegebied van 260 hectare groot.  Het is werkelijk prachtig in elk jaargetijde…. Van warm oranjegeel in de herfst, het winterzonnetje naar  frisgroen in het voorjaar en natuurlijk het uitgestrekte paars  in de zomer wanneer de heide bloeit van circa half augustus tot circa half september. Dat mag je niet missen!

 

Je zult zien dat de Wezepsche Heide niet voor niets een gebied is waar veel wandelaars en fietsers dolenthousiast over zijn. Zo loopt onder andere een deel van klompenpad Het Wiseperpad er doorheen (paarse route), maar ook een NS- wandeling en lange afstandswandeling ‘Het Westerborkpad’. Zowel fietsers als wandelaars  kunnen hun hart er op halen.  Ten noorden van het gebied (bij de carpoolplaats Hattem A50) begint bovendien een geweldige MTB route die verderop te verbinden is met de MTB route in Heerde. Technische passages afgewisseld met hoogteverschillen bieden de mountainbiker veel variatie.

 

Tot in het jaar 1900 zorgden schaapskuddes er voor dat de heide open bleef. Nu kom je  onderweg op je fiets- of wandeltocht tevreden grazende Schotse Hooglanders tegen. Maar je loopt ook zomaar de kans oog in oog te staan met een imposant edelhert of kleine wilde zwijntjes. Daarnaast vinden vossen, reeën, vogels , dassen en hagedissen de Wezepsche Heide hun thuis. Vergeet met al die mooie heide, dieren en bomen niet te kijken naar de lucht. Er zijn veel roofvogels te vinden als de havik, sperwer en de buizerd. En in de winter trekt de gigantische zeearend (2 bij 1 meter!), die broedt bij de Randmeren, de Veluwe op. Wie weet maak je die onvergetelijke ervaring mee. Wandel ook zeker naar het bankje op de centraal gelegen heuvel voor een adembenemende zonsondergang….

De Wezepsche Heide is toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang. Wandel op de paden, houd honden aangelijnd en neem afval even mee naar huis. Zo houden we  de natuur en ons water schoon.


Praktische informatie

Contactgegevens

Ingang langs de stationsweg vanaf Anytime Station 134, stationsweg 134 in Wezep

Delen