Zomerse laagjestaart recept

Zomerse laagjestaart

Nodig: een bakblik van circa 20cm

Voor de bodem:

  • 125 gram bloem
  • 25 gram maïzena
  • 150 gram suiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 5 eieren op kamertemperatuur
  • ¼ tl zout
  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Doe de eieren, (vanille) suiker en het zout in een ruime kom en mix het tot een luchtig beslag.
  3. Zeef de bloem en maïzena, doe dit erbij en spatel het voorzichtig er door heen.
  4. Bekleed een springvorm met bakpapier.
  5. Giet het beslag in de vorm en bak 40 minuten in de oven.
  6. Controleer of de biscuit gaar is door er in te prikken met een cocktailprikker. Als de prikker droog is, kun je de biscuit laten afkoelen. Als de cake nog niet droog is, kun je hem nog een paar minuten langer bakken in de oven.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Voor de botercrème:
  • 45 gram bloem
  • 240 ml melk
  • 200 ongezouten roomboter
  • 200 gram poedersuiker
  • Optioneel: vanille extract
  1. Zeef de bloem en doe dit samen met de melk in een steelpannetje. Klop met een garde de bloem door de melk totdat er geen klontjes meer in zitten. Zet het pannetje op het vuur en blijf roeren, terwijl je het rustig aan de kook brengt. Zodra het kookt draai je het vuur lager.
  2. Het mengsel wordt nu dikker. Om te controleren of het de juiste dikte heeft, steek je er een houten prikker in. Als deze blijft staan is het mengsel dik genoeg.
  3. Doe het mengsel in een kom en bedek deze met plastic folie, laat afkoelen tot kamertemperatuur. Als er klontjes in het beslag zitten, kun je deze verwijderen door het mengsel door een zeef te drukken.
  4. Klop ondertussen in een andere kom de boter en poedersuiker luchtig. Voeg eventueel ook vanille extract toe en meng totdat alles goed is opgenomen.
  5. Meng het afgekoelde bloemmengsel met het botermengsel en klop het circa 5 minuten goed door. Zet het daarna nog minimaal 30 minuten in de koelkast. Hierna is het klaar voor gebruik.

Voor de bramencurd:

 

  • 3 eieren
  • 2 eigelen
  • 250 gram bramen ( eventueel diepvries)
  • 75 gram roomboter
  • 100 gram suiker
  • snuf zout
  • 1 el water
  • 1 el citroensap

 

  1. Verwarm de bramen, het water, citroensap en de suiker en laat deze circa 10 minuten pruttelen.
  2. Duw de bramen door een zeef. De pitjes mogen weg.
  3. Klop de eieren, eigelen, zout en bramenpuree tot een egaal mengsel.
  4. Verwarm het au bain-marie, voeg de boter toe en blijf goed roeren totdat de boter is opgelost. Blijf nog ongeveer 10 minuten roeren totdat het geheel is ingedikt.
  5. Laat de bramencurd afkoelen voor gebruik.

Stapelen/ laagjes maken

  1. Snijd de biscuit twee maal horizontaal door, zodat je drie cakes hebt. Spuit op de onderste cake rondom een rand met de botercrème.
  2. Verdeel in het midden 3 eetlepels bramencurd met daarop wat zomerfruit.
  3. Stapel de tweede cake er bovenop en spuit rondom botercrème en doe bramencurd en zomerfruit in het midden.
  4. Leg vervolgens ook de laatste cake erbovenop en werk de bovenkant af met zomerfruit.

Eet smakelijk!