Hoe zijn de kerken in Oldebroek ontstaan?
De gemeente Oldebroek kent veel kerken. Maar hoe zijn al deze verschillende kerken ooit ontstaan? De plaatselijke kerkgeschiedenis hangt uiteraard samen met de Nederlandsekerkgeschiedenis van conflicten, afscheidingen, samenwerkingen en fusies. Het bijgevoegde stroomschema geeft een overzicht over deze landelijke ontwikkelingen.
Protestantse Kerk in Nederland (PKN)
In het stroomschema looptde lijn van de Hervormde Kerk helemaalvan boven (voor 1834) naar beneden(heden) door. Deze Hervormde Kerk is in 2004 gefuseerd met de Evangelisch Lutherse kerk, die in Oldebroek niet te vinden is en ook met de GereformeerdeKerk (synodaal). De oorsprong van die Gereformeerde Kerk is afkomstig van de scheuring in 1834 die aangeduid wordt als de Afscheiding. Uit deze fusie is in 2004 de Protestante Kerk in Nederland (PKN) ontstaan.
Hervormde Kerk
De Hervormde Gemeente te Oldebroek is afkomstig uit de oorspronkelijke Hervormde bloedgroep. De gemeente heeft 2 kerkgebouwen: de Lambertuskerk in Oldebroek en de Maranathakerk in ’t Loo.
In Oosterwolde wordt de Hervormde Kerk gevormd door de Dorpskerk aan de Groote Woldweg (nr. 26) en de kerk in Noordeinde, eveneens gelegen aan de Groote Woldweg (nr. 134).
In Wezep vormen de Dorpskerk aan de Stationsweg en de Vredeskerk aan het Heidepad samen met de Hoeksteen in Hattemerbroek de Hervormde Gemeente Wezep.
Daarnaast is de Pauluskerk in Wezep een eigen zelfstandige HervormdeKerk. Deze kerk heeft wel nauwere contacten met de Gereformeerde Kruiskerk.
Hersteld Hervormde Gemeente
Omdat niet alle gemeenten uit de Hervormde Kerk mee zijn gegaan in de PKN ontstond in 2004 een nieuwe kerk : de Hersteld Hervormde Gemeente. De Immanuëlkerk in Oldebroek, de Pniëlkerk in Oosterwolde en de Bethelkerk in Wezep behoren tot deze Hersteld Hervormde Gemeente.
Gereformeerde Kerk (synodaal)
Nog even terug in de tijd zien we dat na de eerste scheuring in 1834de Gereformeerde Kerk voortdurend nieuwe scheuringen en afsplitsingen heeft mee gemaakt. Dit heeft tot gevolg dat we anno 2025 allerlei verschillende Gereformeerde Kerken hebben.
De Goede Herderkerkin Oldebroek, de Kruiskerk in Wezep en de Gereformeerde Kerk in Kamperveen behoorden bij de synodale Gereformeerde Kerk en zijn in 2004 terecht gekomen in de Protestantse Kerk in Nederland.
Nederlands Gereformeerde Kerken
In 1945 is de vrijgemaakte kerk ontstaan en in 1967 was er opnieuw een afscheiding. Maar de Morgenster in Wezep (Nederlands Gereformeerde Kerk) en het Noorderlicht in Wezep (Gereformeerd Kerk Vrijgemaakt) zijn in 2023 weer samen gevoegd tot de NederlandsGereformeerde Kerken.
Zelfstandig
Een aantal kerken in de gemeente valt buiten de bovenstaande indeling. Toevallig zijn zij allen gesitueerd rond de kruising van de Zuiderzeestraatweg en de Mheneweg in Oldebroek. Het zijn:
- De Vrije Oud Gereformeerde Gemeente, Mheneweg Zuid 6
- De Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland, Zuiderzeestraat 227
- De Vrije Evangelische Gemeente, Zuiderzeestraatweg 226 bg
- Luctor et Emergo, Mheneweg Noord 1bg.
Een uitgebreidere versie van de plaatselijke kerkgeschiedenis vindt u hier.