Maak kennis met de dorpen in Oldebroek

Het toeristisch magazine Visit Oldebroek is een kleurrijke afspiegeling van onze gastvrije en veelzijdige gemeente. Het biedt inwoners en bezoekers informatie omtrent lokale activiteiten & evenementen, kunst & cultuur, wandel- & fietsroutes en lokale bezienswaardigheden. Voor het tot stand komen van de editie 2022/2023 is met veel enthousiasme samengewerkt door de OVO (Ondernemers Vereniging Oldebroek), OWH (Ondernemers Vereniging Wezep Hattemerbroek) en het TPO (Toeristisch Platform Oldebroek). Het magazine is gratis af te halen bij winkeliers in Wezep en Oldebroek en bij diverse toeristische accommodaties.

Zes inwoners uit de gemeente Oldebroek fungeren als ‘ambassadeur’ en zij vertellen met passie over het dorp waar zij wonen.

 

Alice van Beek over Oldebroek

“Oldebroek is ‘ons kent ons’: een gezellig dorp waar iedereen elkaar kent en waar we nog tijd hebben voor een praatje. Ik ben hier geboren en getogen en ben blij dat ook mijn kinderen hier mogen opgroeien. Het is voor mijn gevoel een veilig dorp dat ook nog eens in een prachtige omgeving ligt met mooie wandel- en fietsroutes. Grote winkelketens vind je hier niet, wel veel leuke en aparte winkels die veel service bieden. Een pre is ook dat je overal gratis kunt parkeren. In juli wordt de Broekermarkt gehouden en in september de Schapenmarkt; georganiseerd door respectievelijk de winkeliers en CMV Concordia. Beide zijn grote trekpleisters voor mensen uit de wijde omgeving. Ook het Boerderijmuseum trekt veel bezoekers en is absoluut een aanrader voor jong en oud; het hele jaar door vinden er veel activiteiten plaats. Verder hebben we een levendig verenigingsleven en een fantastische skeelerbaan.”

 

Linda Thuijs over Wezep

Wat ik zo fijn aan Wezep vind, is dat je zo in het bos en op de hei bent. Je hoort hier heel veel verschillende vogels; wat mij betreft het mooiste geluid dat er is. Het bos heeft voor mij iets mystieks. Ik zie altijd kleine ‘schilderijtjes’: een oude eik met een grote wortel begroeid met mos, magische paadjes met donker loofgroen, een doorkijkje naar de hei. Als je er oog voor hebt, biedt de natuur overal kunstwerkjes. Qua winkels heeft Wezep veel diversiteit: we hebben een ruim supermarktaanbod, er zijn een aantal leuke interieurzaken en er is zelfs een Hema. Wil je lekker lunchen of een terrasje pakken, ga dan naar de Zeuven Heuvels. Een sfeervol restaurant aan de rand van het bos. Laagdrempelig, maar professioneel en met een mooi concept. Het aanzicht van Wezep vind ik overigens steeds mooier worden dankzij diverse nieuwbouwprojecten. Het is een prettig dorp om te wonen en voor bezoekers een mooie uitvalsbasis voor wandel- en fietstochten.”

 

Zwiertje Nagelhout over Hattemerbroek

“In Hattemerbroek wonen veel gastvrije mensen die zich graag inzetten voor een levendig en gezellig dorp. Bijzonder is bijvoorbeeld de grote speeltuin, die er al was toen ik kind was en waar vandaag de dag nog steeds ieder kind van harte welkom is. Ook de stoere BMX-baan, een initiatief van inwoners, is het vermelden waard, evenals de voetbalvereniging, het dorpshuis, de school en de kerk. Ook al is ons winkelaanbod klein met enkel de fietsenwinkel en onze eigen winkel, we blinken wel uit in rust, horen nog de vogeltjes zingen, zien hazen, herten, reeën en wilde zwijnen, hebben mooie vergezichten, een diversiteit aan bomen in bos en polder, prachtige rietgedekte boerderijen en landelijke weggetjes met onder meer een landgoed. Er lopen diverse fietsroutes en wandelroutes door ons dorp, waaronder de Smultoer en het klompenpad. Ik zou zeggen: kom gerust eens aanwaaien!”

 

Nanne Schoonhoven over Oosterwolde

“Oosterwolde is een mooi en rustig dorpje zonder stadse invloeden. Je kan hier prachtige wandelen en fietsen, vooral op en rond Landgoed Morren. Circa 900 na Christus gingen hier al mensen op de zandruggen wonen. Bij Kerkdorp ontstond toen een dorp, maar rond 1700 werd vanwege overstromingen het hele dorp richting Oldebroek opgeschoven. Wist je dat Polder Oosterwolde – ontgonnen rond 1200 – één van de oudste polders van Nederland is? In 1445 liet de hertog van Gelre de Geldersche Gracht graven, de grens tussen Gelre en het Oversticht, nu Gelderland en Overijssel. Hier is onlangs het fietspad verlengd, zodat je nu zo van Oosterwolde naar het Reevediep kan fietsen. Ons dorp heeft een levendig verenigingsleven en zeer actieve inwoners, die zich ingezet hebben om geld in te zamelen via een grote verloting om het hart van Oosterwolde te vernieuwen en te verjongen. Daar zijn we trots op.”

 

Dirk Fobbe over ’t Loo

“’t Loo is bekend als puzzelwoord en betekent ‘open plek in het bos’. Ons dorp is aan drie zijden omringd door bos en ligt iets hoger dan de omgeving, vandaar dat we zeggen dat we op ’t Loo wonen. Het is een gemoedelijke plaats waar we genieten van de rust. De samenhorigheid en vrijwilligersinzet is hoog, we beheren ons eigen groen en hebben een actief verenigingsleven: Stichting Circuit Oldebroek, de ATB-vereniging en de postduiven- en herdershondenvereniging. Ook hebben we een Medical Crossteam, een buurthuis en een eigen speeltuinvereniging. De speeltuin is openbaar en ieder kind is welkom. Wandelen kan hier prachtig, bijvoorbeeld over klompenpad ‘Het Vreepad’. Bijzonder is trouwens dat we een ‘dorp’ naast ons dorp hebben, namelijk Landal, waar we een goede relatie mee hebben. Tot slot is het Buitencentrum Oldebroek, dat veel activiteiten aanbiedt, een leuke accommodatie voor groepen.”

 

Hans van de Wetering over Noordeinde

“Noordeinde is een klein dorp dat midden in de natuur ligt met uitgestrekte polders enerzijds en het Drontermeer anderzijds. Er zijn vele fiets- en wandelroutes: je kan vanuit Noordeinde de nieuwe Reevesluis oversteken en een terrasje pakken bij Restaurant At Sea aan de overkant. Maak een rondje via Roggebotsluis langs de bypass -de verbinding tussen het Drontermeer en de IJssel- of fiets de andere kant op richting Elburg. Er zijn twee rustpunten voor een ontspannen pauze: één aan de Zomerdijk en één bij de kanoverhuur. Met een kano of supboard verken je het Drontermeer op een rustgevende manier en als er ijs ligt kan je er prachtig schaatsen. Eens in de twee jaar organiseren we het culturele evenement ‘Kunst van eigen bodem’, elk jaar op de zaterdag voor Vaderdag een palingrookwedstrijd met rommelmarkt en in 2022 op 9 juli het muziekfeest Big Pop (samen met de Oosterwoldenaren). Tot slot in het weekend voor kerst een kerstmarkt met diverse optredens.”